Casă veche din Călățele

Casă veche din Călățele

Casele din Călățele sunt, în proporție destul de mare, construcții mai vechi, având ca material de construcție principal lemnul și piatra. Una dintre ele se distinge intre toate celelalte, fiind parca luata din poveste. Este vorba de casa de la numarul 381 A, proprietate a călățeanului Vușcan Teodor. De fapt, distincția și frumusețea clădirii se explică prin aceea că are o vârstă venerabilă, peste 150 de ani.

Aici, în fosta vatră a satului, a fost primul sediu al primăriei din Călățele, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Casa i-a aparținut bunicului din partea tatălui lui Teodor, Vușcan Nicolae.

Acesta avea o poreclă interesantă: Todorelu Vasilichi Brigăzi, care provenea din faptul că, în tinerețe, bunicul a făcut parte din armata austro-ungară și, după o vreme, a ajuns chiar instructor la recruți. Pentru o mai bună înțelegere a comenzilor de întoarcere la stânga și la dreapta, tânărul de atunci, Nicolae, a apelat inclusiv la celebra soluție: în mâna stângă paie, în mâna dreaptă fân!

De la acest fapt până la porecla de Brigăzi a mai fost doar un pas: în armată a fost la o brigadă, așa că numele a venit de la sine.